Düşler Ovası Dediler Ki... Parov Stelar - Electro Swing Ondan Sorulur! Banshee - Karanlık Bir Kasaba Hikayesi The Time Traveler's Wife - Zaman Yolcusunun Karısı

17 Şubat 2010 Çarşamba

Gezi Notları - Tarihi Asansör



İzmir, gezilecek yerler açısından en güzel şehirlerden biridir Türkiye'de. Yakın tarihte yapılmış meydanları, parkları, alışveriş merkezlerinin yanı sıra, tarihi mekanlar açısından da oldukça zengindir. Dik yokuşlu mahallelerinin arasında, önemli yapılarını, müzelerini, kiliselerini, köşklerini saklar. Her sokakta bir sürprizle karşılaşabilirsiniz, "aa, bu da mı varmış burada?" diyebilirsiniz, adını sıkça duyduğunuz bir yer, tesadüfen karşınıza çıkıp size gülümseyebilir.

3,5 yıldan beri İzmir'de, 1,5 yıldan beri de Üçyol'da oturuyorum fakat, Asansör'e gitme fırsatım bir türlü olmamıştı, hatta bir orası kalmıştı diyebilirim. Evime 10 dakikalık bir mesafede olduğunu yeni keşfettim, daha doğrusu babam keşfetti, bu akşam da bir turlayalım diye çıktık, geldik Tarihi Asansör'e.

Tarihi Asansör, 1907 yılında Yahudi iş adamı Nesim Levi tarafından yaptırılmış. İlk başlarda su gücü ve buhar gücüyle çalıştırılan asansör, Mithatpaşa Caddesi ile 40 metre yukarıdaki ( 150 basamak ) Halil Rıfat Paşa Caddesi' ni bağlamakta. Önceleri aşağıdaki işyerine gidip gelmekte oldukça zorlanan Nesim Levi, bir asansör yaptırmaya karar vermiş ve şimdilerde İzmir'in en önemli turistik mekanlarından biri olan Tarihi Asansör, bu şekilde hayat bulmuş.

Asansör, son sahibi tarafından 1977 yılında İzmir Belediyesi'ne bağışlanmış. Önceleri iki asansörden biri elektrikle, diğeri eski sisteminde çalıştırılırken, bağışlandıktan sonra her ikisi de elektrikle çalışmaktadır. 1985 yılında ciddi bir restorasyonla daha güzel bir hal almış, 1993 yılında da bugünkü modern haline daha da yaklaştırılmış. İçerisinde bir kafe ve lüks bir restoran bulunuyor. Kafede akşamları akustik canlı müzik var, romantizm ve sakinlik sevenler için ideal. Fiyatlar öğrenciler için değil yalnız, onu belirtelim, cüzdan doluyken gitmekte fayda var. Restoran ise daha lüks ve pahalı. Flamenko eşliğinde lezzetli bir yemek yemek hoş olabilir, lakin sonrasını da düşünmek lazım.


İzmir'de mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biri Asansör. Ayrıca tepeden bir Körfez manzarası için en uygun mekanlardan biri, bütün şehir ayaklarınızın altında. Masmavi bir deniz ve karşı kıyının ışıkları amatör ve profesyonel fotoğrafçılar için harika bir seçim. Her gittiğinizde elinde makineleri, bol bol pozlayan birileriyle karşılaşmanız mümkün. Ayrıca parayla çalışan dürbünler de mevcut, karşı kıyıda neler oluyor diye şöyle bir göz atmak mümkün.


Tarihi Asansör mutlaka gidilip görülmeli; tabi fotoğraf makinesiz gitmeyin, o manzarayı gördükten sonra "ben buraya da geldim" pozu vermezseniz, üzülebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı