Düşler Ovası Dediler Ki... Parov Stelar - Electro Swing Ondan Sorulur! Banshee - Karanlık Bir Kasaba Hikayesi The Time Traveler's Wife - Zaman Yolcusunun Karısı

22 Ağustos 2010 Pazar

Yasmin Levy - Doğu'dan Batı'ya Sefarad Ezgileri



O'nun sesini duyduğunuzda ruhunuza garip bir duygu dokunur. Sesinde hüzün vardır, saklanmış mutluluk vardır, acı vardır. Doğu-batı adeta Yasmin Levy'nin içinde hapsolmuştur. Ona kulak vermenizi gerçekten isterim, çok özel biridir.

Yasmin Levy, 1978 Kudüs doğumlu. Çocukluğundan beri, birbirine düşman Arap ve Yahudiler'in arasında büyümüş, yakın arkadaşları Arap olan bir Yahudi olarak barış ve hoşgörüden yana. "Benim şarkılarımda kavga yok." diyor Yasmin Levy. İspanyol aile dostlarının yanında flamenkoyu öğrenmiş ve şarkı söyleyebildiğini, müziğe olan ilgisini keşfetmiş. Kilisede koro şefi olan babasının yardımıyla da müzikte yolunu çizmiş. 15. yüzyılda Balkanlar'a sürülen İspanyol Yahudiler'in çoğunluğu bugünkü Türkiye topraklarına yerleşmiş. Sefarad diye tabir edilen müzik türü bu şekilde ortaya çıkmış. Yasmin Levy de bir İspanyol Yahudisi olarak Sefarad müziğinin bugün dünyada en önemli temsilcilerinden.

O'nun müziğinde bizden de bir şeyler var. Dinleyince tınılarının kökenlerinize dokunduğunu hissediyorsunuz. Anadolu'nun hüzünlü ezgileri, Yasmin Levy'nin müziğinin temellerini oluşturan ezgilerden. Osmanlı İmparatorluğu'nun Sefaradlar'a kucak açtığını ve babasının İzmir'de doğduğunu anlatıyor Yasmin Levy. Bu yüzden kurduğu müzik grubunda Türk müzisyenlere de yer vermek istemiş. "Müslümanlar esasında en iyi müzisyenlerdir. Ben Müslümanlarla ve onların müzikleriyle büyüdüm." diyerek geçmişine saygı duyuyor.

Yasmin Levy, profesyonel anlamda müziğe 2004 yılında başladı. İlk albümü Romance & Yasmin 2004 yılında dinleyicisiyle buluştu. Ardından 2005 yılında La Juderia (Yahudi Mahallesi) albümünü piyasaya sürdü. 2007 yılında çok konuşulan Mano Suave (Yumuşak El) albümüyle yeniden dinleyicisinin karşısına çıktı. Dünyanın birçok yerinde konser verdi. Türkiye'ye de defalarca geldi. İstanbul Caz Festivali'nde izleyenleri büyüledi. İbrahim Tatlıses'le düeti çok konuşuldu. Türkiye'ye olan hayranlığından, anne ve babasının doğduğu topraklardan her zaman övgüyle söz etti. Bizim kültürümüze Orhan Gencebay'a "Orhan Baba" diyecek kadar yakın. Yasmin Levy, 2009 yılında Sentir (Hissetmek)  isimli 4. albümüyle dinleyicileriyle buluştu, hala dünyayı dolaşmaya ve dinleyicilerini o buğulu sesiyle büyülemeye devam ediyor. 

Yasmin Levy'nin öyle içten, öyle hüzünlü bir sesi var ki, etkilenmemek elde değil. İlk defa sesini duyduğumda, bir süre yerimde öylece durdum ve dinledim. Hem böylesine tanıdık, hem de böylesine değişik bu sesin hikayesini merak ettim. Dinledikçe tanıdım, tanıdıkça sevdim. Kültürümüze bu kadar yakın, müziğe bu derece hisli yaklaşan Yasmin Levy 'ye hayran olmamak elde değil. Siz de bu muhteşem kadına kulak verin, ruhunuzu dinleyin...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı