Düşler Ovası Dediler Ki... Parov Stelar - Electro Swing Ondan Sorulur! Banshee - Karanlık Bir Kasaba Hikayesi The Time Traveler's Wife - Zaman Yolcusunun Karısı

14 Kasım 2012 Çarşamba

Gabriel García Márquez - Şili'de Gizlice


Gabriel García Márquez imzasını taşıyan, Şilili yönetmen Miguel Littin'in hayatının bir bölümünün anlatıldığı enfes bir kitaptır Şili'de Gizlice. Miguel Littin, Şili'de Augusto Pinochet'in yönettiği 1973 askeri darbesinin ardından sınır dışı edilen pek çok kişiden biriydi. Littin, başbakan Salvador Allende'nin yanında yer alan, ülkenin önde gelen yönetmenlerinden biriyken, askeri darbe sonrasında askerlerin elinden son anda kurtulmuş ve Avrupa'ya kaçmış ailesiyle. Adını, ülkesine bir daha asla dönemeyecek sürgünlerin arasında, kara listede görünce yapacağı tek şey kalmış: Şili'ye gizlice girmek.


Avrupa'da bu süreçte yapılanan darbe karşıtı oluşumun da yardımını alarak 1 ayda aksanını, dış görünüşünü ve kimliğini değiştirip ülkeye giriş yapar Littin, artık Uruguaylı bir işadamıdır. Yandaşlarıyla birlikte tek amacı, askeri yönetimin ülkede yaptıklarını kayda almak ve bir belgesel çekebilmektir. Pek çok ülkeden farklı film ekibi Şili'nin birçok bölgesine dağılır ve Miguel Littin'in gizli yönetmenliğinde görüntüler çekerler. Öyle ki, Pinochet'in odasına bile girmeyi başarırlar.

İşte bu anlatı da yaşanan bu sürecin kağıda dökülmesi, kaybolan sayısız Şililinin anısına. Oturup 1 hafta boyunca konuşmuş Márquez ve Littin. Miguel Littin'in betimlemeleri şahane, Márquez, "ben pek müdahale etmedim, aslına sadık kalarak yazıya aktardım" dese de, onun büyülü kaleminin Miguel Littin'in cümlelerine dağıldığı apaçık. Yaşanmış, tüm çıplaklığıyla yazılmış enfes bir anlatı bu kitap, akıp gidiyor. Askeri darbeyle yönetilen bir Latin Amerika ülkesinin özgürlük hareketini Gabriel García Márquez'in kaleminden okumak çok güzel, meraklısı kaçırmasın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı