Düşler Ovası Dediler Ki... Parov Stelar - Electro Swing Ondan Sorulur! Banshee - Karanlık Bir Kasaba Hikayesi The Time Traveler's Wife - Zaman Yolcusunun Karısı

2 Nisan 2011 Cumartesi

Suçlusun Yerçekimi!


Avrupa Uzay Ajansı'nda (ESA) çalışan bilim adamları uzaya GOCE adlı bir uydu göndermiş. Uydu iki yılda 70 milyon fotoğraf çekmiş, bilim adamları incelemiş ve dünyanın her yerinde yerçekiminin eşit dağılmadığını tespit etmiş. Bu durum, ayakları yere tam basmayan ve aklı hala bir karış havada olan bazı kişilerin durumunu açıklayabilir mi bize?

Bilim adamları her ne kadar yerçekiminin eşit dağılmaması meselesinin okyanus hareketlerini, iklimleri, güneş ısısı dağılımlarını etkilediğini açıklasa da, ben bu durumu insanoğlunun tuhaflıklarıyla bağdaştırmayı tercih ediyor, en azından anlamsız durumları bilime dayandırarak kendimi rahatlatmaya çalışıyorum. Yani tüm bu tuhaf davranışların, anlam veremediğimiz olayların, evrende bir şeylerin ters gitmesiyle paralel düzeyde ilişkilendirilmesi mantıklı olmaz mı? Bence ziyadesiyle mantıklı.

Düşünün; birileri, yanlış yaptığı sağlam kanıtlarla ortaya çıkarılmış birinin peşinden "Ama ya duygularım?" sorgulamalarıyla sürükleniyorsa, birileri "Yolumu bulmam lazım, kendimi bulmam lazım" deyip, o bulmak istediği şeyi aramak yerine başka alemlerde boşa vakit harcıyorsa, birileri dürüstlük kisvesi altında hayatını dürüstlükten uzak kıyılarda  kaybolmuş bir sandal misali yüzdürüyorsa, birileri "Bu defa bitti, geri dönüş yok!" deyip, yine göz göre göre yanlış kişinin kalbinde kendine yer arıyorsa, birileri "Seni kaybetmek istemiyorum, sen benim için çok değerlisin." deyip, bu söylediklerini zerre kadar karşısındakine hissettiremiyorsa, birileri halka hizmet amacından kilometrelerce sapıp halkı çaresizliğe sürüklüyorsa, birileri "salla başını, al maaşını" mantığında ömür tüketiyorsa, birileri söz verip tutmuyorsa, yalandan kurtulamıyorsa, etiğin ne olduğunu unutmuşsa; kusura bakmayın ama, zar zor mukayyet kılmaya çalıştığım aklımı yitirmemek için tüm bu olanları bilimle bağdaştırmalıyım ben.

O yüzden tüm bunlar yerçekiminden bence. Dünya dengede değil nitekim, yerçekimi her yere eşit dağılmıyormuş. Böyle bir durumda insanoğlunun dengeli davranmasını beklemek haksızlık olur diye düşünüyorum artık. Ben boşuna sorgulamışım bunca zaman bu dengesizliği! Bilim adamları son noktayı koymuş baksanıza!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı