Düşler Ovası Dediler Ki... Parov Stelar - Electro Swing Ondan Sorulur! Banshee - Karanlık Bir Kasaba Hikayesi The Time Traveler's Wife - Zaman Yolcusunun Karısı

2 Nisan 2010 Cuma

Gladyatörlerin Acımasız Dünyası - Spartacus: Blood And Sand

Bu dönemin en en iddialı Amerikan dizilerinden Spartacus: Blood and Sand, kablolu tv kanalı Starz'da arz-ı endam etmekte. Sıkı takip edilen dizilerden farklı, bol şiddet, kan ve cinselliğin ön plana çıktığı bir görsel şölen adeta.


Olay örgüsü, Roma'da gladyatörlerin ve sahiplerinin etrafında dönüyor. Trakyalı bir savaşçının Romalı bir generale karşı çıkıp esir düşmesi, ölmekten son anda kurtulup gladyatör olarak yetiştirilmek üzere okula köle olarak getirilmesiyle başlıyor ve o çağa ve gladyatörlere ait tüm ayrıntılar, sinema perdesinde daha sık görmeye alıştığımız efektler ve dekorlarla sunuluyor.

Dizinin dikkat çeken en önemli iki yanı kan ve cinsellik. Her ikisi de fazla, hatta çoğuna göre aşırı ama diziyi izlenir kılan da bu temaların sunuluş şekli zaten. Abartılı efektlere birkaç bölümde göz alışıyor ve bir süre sonra yadırganmıyor. Ama yine de "beni kan tutar, aman" derseniz, yaklaşmayın. Cinsellik de aynı şekilde sıkça vurgu yapılan bir tema. Bolca sevişme sahnesi, çıplak insan görmek mümkün. Muhafazakarsanız ya da bu tür şeyleri izlemekten hoşlanmıyorsanız, yine yaklaşmayın derim ama çok şey kaçıracağınıza emin olabilirsiniz.

Başrolünde, yakın zamanda en çok aranan Hollywood aktörlerinden biri olacağına inandığım Andy Whitfield, fantastik dizilerin atalarından Xena'nın (nam-ı diğer Zeyna) güzel oyuncusu Lucy Lawless, John Hannah, Manu Bennett ve Peter Mensah paylaşıyor. Bir oyuncu açısından zorluk derecesi yüksek rollere rağmen altından başarıyla kalktıklarından, bu cast bu dizi için biçilmiş kaftan olmuş.

Döneme ait mekanlar, dekorlar, kıyafetler kimi zaman bilgisayar efektleriyle, kimi zamansa usta ellerden çıkan malzemelerle seyirciyi ekrana bağlıyor. Hayalüstü gerçekçilik, dizinin büyüsüne kapılmanızı sağlıyor. Gladyatörlerin savaştığı arenalar, onbinlerce seyirci, öyle heybetli yapılmış ki, insan bir an gerçek olduğuna inanıveriyor.

Dünyanın en ünlü gladyatörlerinden Spartacus'un hayatına bir de bu yönden bakmak çok farklı ve güzel; heyecanlı, hoşça vakit geçirebilirsiniz. Her ne kadar dizinin akibeti 13 bölümlük 1. sezonun ardından henüz belli olmasa da, devam etmeyecek olsa bile izlenmeye kesinlikle değer... Eminim ki, sıkı bir izleyici kitlesi yaratmış gibi görünen dizi, izleyicilerinin baskısıyla yeni sezonda da devam edecek, bizleri de bu görsel şölenden mahrum bırakmayacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı