Düşler Ovası Dediler Ki... Parov Stelar - Electro Swing Ondan Sorulur! Banshee - Karanlık Bir Kasaba Hikayesi The Time Traveler's Wife - Zaman Yolcusunun Karısı

13 Nisan 2010 Salı

Günümüzde Haber Dergiciliği



Dergi okuyor muyuz? Artık 'kitap okuyor muyuz?' sorularını geçtik milletçe; çünkü okumuyoruz gelişmiş ülkelerle karşılaştığımızda. Peki ayda bir alıp hangi dergileri okuyoruz? İş dünyasından spora, magazinden habere, örgü-dikiş-nakıştan gezi dünyasına birçok dergi, yayın hayatını sürdürmekte Türkiye'de. Çoğu yurtdışı menşeli dergicilik piyasanın büyük bir bölümünü kaplamış vaziyette. Hal böyle olunca, dergicilikte ne kadar özgünüz sorusu akıllara geliyor.

Dünyada yayınlanan ilk haber dergisi 1923 yılında yayın hayatına başlayan Time. Türkiye'de ise haber dergiciliği, çok partili siyasal hayata geçişin sonrasında 1954 yılında Akis'le başladı. Dünyadaki tüm dergiler gibi, Türkiye'de de Time'dan esinlenildi. Neredeyse yüz yıldır önlerinde böyle iyi bir örnek varken, dergilerin bu esinlenmesine şaşırmamak gerek.

1980'lere gelene kadar dergicilik durgun bir seyir halindeydi. 80 sonrası ekonominin kabuk değiştirmesiyle ve 90'ların başında televizyonun özel sektöre geçmesiyle dergicilik de televizyonculuğa paralel oranda gelişti. Bugün, onlarca kategoride yüzlerce dergi raflarda okuyucularını beklemekte.

Haber dergisi deyince akla ilk gelenlerden biri Aksiyon. 1994 yılından beri yayın hayatında. Bugünkü genel yayın yönetmeni Bülent Korucu. Zaman Gazetesi'nin de aralarında bulunduğu Feza Gazetecilik'e ait bir yayın organı. Belli bir kesime hitap etse de tirajı oldukça iyi. Birkaç defa okuma fırsatı buldum ancak aradığımı bulamadım. Yine de gündem haberleri ve röportajlarıyla dergicilik alanında başarılı bir yere sahip diyebiliriz.

Diğer bir tirajı yüksek haber dergisi de Aydınlık. İşçi Partisi yayın organı olan bu derginin genel yayın yönetmeni Deniz Yıldırım. Okuma fırsatım olmadı ama incelediğim birkaç kapak haberi, derginin sert üsluplu ve ses getiren haberler yaptığı görüşünü uyandırıyor.

Uzun zamandır haber dergilerinin içinde oldukça tanınan bir başka dergi de Aktüel, şimdiki adıyla Yeni Aktüel yayın hayatına 1991'de başladı. Ahmet Çalık'ın sahibi olduğu Turkuvaz Yayın Grubu'na ait derginin genel yayın yönetmeni Defne Asal Er. Alper Görmüş, Kemal Sayar, Selahattin Yusuf, Ayşe Kora, Ahmet Örs derginin daimi yazarlarından. İlginç araştırma haberleri, röportajları ile son zamanların okunan dergilerinden. Birkaç seneye kadar haftalık yayınlanan dergi, ekonomik krizler birlikte 15 günde bir yayınlanmaya başladı.

Tempo, 1987 yılında Hürriyet'in bünyesinde yayınlanmaya başladı. Şimdilerde Doğan Burda Dergi Yayıncılık'ın en çok okunan dergilerinden biri. Genel yayın yönetmeni Çınar Oskay. Bir ara şimdilerde yayın hayatında olmayan Haftalık ve 15 günde bir yayınlanmaya başlayan Yeni Aktüel ile rekabet edebilmek adına haftalık yayınlanan bir dergiydi. Şimdi ayda bir yayınlanıyor ve vizyonunu oldukça geliştirdi ve değiştirdi. Umberto Eco, Alain De Botton, Carlo Bernardini gibi dünyaca ünlü yazarların yazılarına yayınlamaya ve her ay güzel ekler vermeye başladı. Tempo eskisinden oldukça farklı. Konseptli röportajları, araştırma yazıları ve gündem haberleriyle dolu dolu bir dergi, bu yüzden benim en sevdiklerimden.

Dünyanın en önemli haber dergilerinde Newsweek de artık Türkiye'de. Birkaç ay önce yayın hayatına başlayan Newsweek Türkiye, yeni olmasına rağmen tiraj konusunda oldukça başarılı. Ciner Yayın Grubu'nun yayınladığı derginin genel yayın yönetmeni Selçuk Tepeli. Tempo ve Yeni Aktüel'in aksine daha ciddi, magazini minimum seviyede tutuyor; tabi bunun sebebi, temsil ettiği marka.

Tabi tüm bu saydıklarımın haricinde, bir zamanlar haberciliğe damgasını vurmuş, artık yayıncılık yapmayan ya da sessiz sedasız hitap ettiği kitleyi kemikleştirmiş ve bu işi oldukça iyi yapan birçok dergi var. Siyasi baskı görüp kapanmadıkları sürece, okundukları sürece de var olacaklar. Benim gibi dergi okumayı sevenler de her ay bir nevi servet yatırmaya devam edecekler.

1 yorum:

  1. dediğin gibi her ne kadar belli kesime hitap etse de aksiyon haber dergiciliğinde bayağı iyi bir vizyona sahip...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı