Düşler Ovası Dediler Ki... Parov Stelar - Electro Swing Ondan Sorulur! Banshee - Karanlık Bir Kasaba Hikayesi The Time Traveler's Wife - Zaman Yolcusunun Karısı

21 Eylül 2010 Salı

Allianoi Yok Olmasın!


Günden güne eriyen bir hasta gibi, Allianoi gözlerimizin önünde toprağa gömülüyor bugünlerde. 12 seneden beri toprağın altından binbir emek ve uğraşılarla gün yüzüne çıkartılmış antik kent Allianoi, yeniden toprağa gömülüyor. Dur diyebilecekler, durmuyor. Allianoi ihanete uğruyor. 

Allianoi antik kenti İzmir'in Bergama ilçesi sınırlarında yer alan tarihi bir kent. Yaklaşık 1800 yıllık bir geçmişe sahip. Prehistorik dönemden günümüze kadar gelebilmiş, tarihi çağlardan izler taşıyan, daha önce yasalarla koruma altına alınmış ancak ihanete uğramış bir kent. İçerisinde Prehistorik döneme ait eşyalar, Helenistik dönemden kalma küçük bir termal merkezi, Roma döneminden kalma yapılar, köprüler, caddeler, sokaklar, Bizans döneminden kalma kilise, metal, cam ve seramik atölyeleri bulunmuştur. Allianoi günümüze gelen dek birçok doğal felakete uğramış, ancak günümüze ulaşmıştır.

Şimdi Yortanlı gölet barajının hayata geçirilmesiyle sular altında kalacak. Proje aynen uygulanırsa, baraja su toplanmaya başladığı gün Allianoi de tamamen sular altında kalacak. Kocaman bir tarih, ömrü tahmini olarak 40-60 sene içinde değişecek olan barajın yapımı için yok edilecek. Bir dünya mirası olarak kabul edilmesi ve özenle korunması gereken bu kent, birilerine rant sağlamak için kurban edilecek.

Allianoi'nin kumla kapatılması işlemine geçtiğimiz günlerde başlandı. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen bir grup çevreci, bu vahşeti durdurmak için kendilerini bir vince zincirledi, ancak bu durum da diğerleri gibi hiçbir şeyi değiştirmedi. Çeşitli çevre ve doğa derneklerince bu yürütmenin durdurulması amacıyla çeşitli çalışmalar devam ediyor. Ancak birçok konuda geç kalmış, yerine getirilmemiş adaletin, hukukun, Allianoi'nin yok olması sürecinde bu kadar çabuk işlemiş ve yerine getirilmiş olması oldukça ilginç. Muhtemelen bu ve bunun gibi daha birçok yazıdan yükselen çığlıkları kimse duymayacak. Allianoi, tüm çabalara rağmen yok olacak.

Bir gün çocuklarımıza bir masal anlatacağız: "Bir varmış, bir yokmuş. Binlerce yıl önce mutlu insanların yaşadığı bir kent kurulmuş. Herkes orada şifa bulurmuş. Sonra bir gün bıyıklı amcalar gelmiş, baraj yapmak için koca bir kenti sular altına gömmüş. Bir zamanlar orada yaşayan insanlar, asıl şimdi ölmüş..."

Allianoi yok olmasın!

Lütfen!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı