Düşler Ovası Dediler Ki... Parov Stelar - Electro Swing Ondan Sorulur! Banshee - Karanlık Bir Kasaba Hikayesi The Time Traveler's Wife - Zaman Yolcusunun Karısı

8 Mart 2011 Salı

Neyi Kutluyoruz?

Bizim kutlayacak bir şeyimiz yok! Kadın cinayetlerine çözüm için görüşme talep eden kadınları geri çeviren Başbakanlık kurumumuz var.

Bizim kutlayacak bir şeyimiz yok! Şiddetten kaçmak için devletten koruma talep eden ancak boşanma gerçekleşti diye korunma hakkı gasp edilen ve bu yüzden toprak altında yatan birçok kadınımız var.

Bizim kutlayacak bir şeyimiz yok! 2011 Türkiye'sinde halen okuma-yazma bilmeyen, dolayısıyla hukuki haklarından haberdar olma şansını en başta kaybeden 4 milyona yakın kadın var.

Bizim kutlayacak bir şeyimiz yok! Tecavüze uğradığı için hakir görülen, bazı yerlerde 'töre' bahanesiyle diri diri toprağa gömülen küçük kızlarımız var.

Bizim kutlayacak bir şeyimiz yok! Elinin hamuruyla erkek(!) işine karışmasın diye evde hapsedilen, sırtından dayağı, karnından çocuğu eksik edilmeyen milyonlarca kadınımız var.

Bizim kutlayacak bir şeyimiz yok! Kadınlara yönelik şiddet olaylarının muhalefetin ve medyanın istismarıyla abartıldığını iddia eden yönetenlerimiz var.

2011 verilerine göre; Türkiye'de eşi veya birlikte olduğu erkekler tarafından fiziksel şiddete uğramış kadınların oranı % 39.3 Gebeliği süresince fiziksel şiddete maruz kalmış kadınların oranı % 9.7 Eşi veya birlikte olduğu erkekler tarafından cinsel şiddete uğramış kadınların oranı % 15.3 

Şiddet mağduru kadınların % 33.4'ü intiharı düşünmüş ve bunların üçte biri intiharı denemiş. Şiddet mağduru kadınların % 48.5'i yaşadıklarını kimseye anlatamıyor ve sadece % 8.2'si devlete ve sivil toplum kuruluşlarına başvurabiliyor.

Gelişmişlik düzeyinden bahsediyoruz ya, hani eğitim oranı artıyor, çağdaşlaşıyoruz ya; son 10 yılda aile içi şiddetin % 117 ve son 7 yılda kadın cinayetlerinin % 1400 arttığını, cinayete kurban gitmiş her beş kadından dördünün katilinin kocası olduğunu biliyor muyuz?

Bu yazı ne feminizm yanlısı olmak adına, ne de karşı cins karşıtlığı adına yazıldı, zira bu yazı cinsiyetsiz. Sadece gün boyunca izleyeceğimiz siyasi partilerin önderliğinde düzenlenen sahte kutlamaların, dağıtılacak çiçeklerin ve verilecek konserlerin ne kadar gereksiz ve zaman kaybı olduğunu anlatabilmek için yazıldı, başka hiçbir amacı yok. Bizim şu durumda kutlayacak hiçbir şeyimiz yok.

Madem bugün Kadınlar Günü, madem kadınlar üzerine düşünecek ve etkinlikler düzenleyecek kadar vaktiniz var; bırakın o sahte gülümsemeleri ve boş mesajlarınızı, oturun ve bu yukarıda saydığımız tüm verileri en aza indirgemek adına bir şeyler yapın. Artık gerçekten bir şeyler yapın. Sessiz çığlıklar atan kadınların artık her gün ölmeye takatleri kalmadı. Elinizi taşın altına koyun, bugün kadın olduğunuzu düşünün ve bugün kendiniz için iyi bir şeyler yapın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı