Düşler Ovası Dediler Ki... Parov Stelar - Electro Swing Ondan Sorulur! Banshee - Karanlık Bir Kasaba Hikayesi The Time Traveler's Wife - Zaman Yolcusunun Karısı

4 Temmuz 2010 Pazar

François Weyergans - Annemde Üç Gün



Bir yazarın kendi kaleminden "yazamama" öyküsü...

Annemde Üç Gün, senelerdir kitap yazamayan bir yazarın, editörünün ve çevresinin baskısıyla kitap yazmaya karar vermesi ve yazamama sürecini anlatan, yazarın kendini kimi zaman mizahen, kimi zaman duygusal bir şekilde yazdığı otobiyografik bir roman.

Belçikalı yazar ve yönetmen François Weyergans'ın 2005 Goncourt Edebiyat Ödülü sahibi romanı Annemde Üç Gün (Trois Jours Chez Ma Mere), Fransa'da çok sevilen romanlardan biri olmayı başardı. Yazmayı beklerken eski günlerini, aşklarını hatırlayan François Weyergraf -ki kendisine böyle bir soyadı layık görmüş- bu sancılı süreci anılarıyla rahatlatmaya çalışıyor. Bir nevi roman içinde roman diyebileceğimiz bu kitap, türünün nadir örneklerinden olduğundan, François Weyergans'a Fransa'nın önemli bir edebiyat ödülünü kazandırdı. Az ama öz işler yapan Weyergans, bugüne kadar çektiği birçok film ve yazdığı kitaplarla çeşitli ödüllere layık görüldü.

Yazarın mizah ile dramatik olayları birbiriyle uyumlu iç içe geçecek şekilde anlatımı ve dilinin sadeliği ilk göze çarpanlar arasında. Kendi kendine konuşuyormuşçasına hayatının belirli dönemlerini anlatan ve bu süreçte hala kitap yazmaya çalışan bir adamın kafa karışıklığını kitaba oldukça iyi geçirmiş. Yazar olmanın zorluklarını, eşiyle ve annesiyle olan karmaşık hikayelerini anlatış tarzı, geçmiş zamanları hatırlayıp konudan konuya atlaması, bazı otobiyografik ve uzun romanların aksine hiç sıkıntı yaratmıyor, okumayı keyifli ve kolay kılıyor. François Weyergraf'ın traji-komik hikayelerle dolu hayatı, François Weyergans'ın edebiyat konusundaki ustalığıyla Annemde Üç Gün romanında hayat buluyor.

Not: Bu yazı Haber Eylül'de yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı