Düşler Ovası Dediler Ki... Parov Stelar - Electro Swing Ondan Sorulur! Banshee - Karanlık Bir Kasaba Hikayesi The Time Traveler's Wife - Zaman Yolcusunun Karısı

30 Mayıs 2010 Pazar

Mest of Gündoğarken - Bir Başucu Albümü




Eurovision Şarkı Yarışması'nı izlerken, başka başka şarkılar geldi aklıma. Eskiden dinlediğimiz, müzik yapmanın daha değerli ve kutsal sayıldığı günlerden yeniden geçmek istedim. Çocukluğuma dönmek, hatta belki doğmadan önceki zamanlara yolculuk yapmak, zamanı geriye almak, çok geçer oldu içimden. Yenilere alışamamak her noktada bir düğüm oluşturuyor bende, çözülmesi zor. Yenileri sevmiyorum o kadar fazla, eskiler daha sıcak, daha özlenesi.

Güzel şarkılar deyince, bütünüyle güzel bir albüm gelir benim aklıma. Lokomotif olarak birkaç şarkının ön plana çıkarıldığı albümleri güzel olarak adlandıramıyorum artık, haksızlık ediyormuşum eskilere gibime geliyor. Albümün her bir şarkısı güzel olmalı, özel olmalı, özlenir olmalı. Yeniden dinlemek istemeli insan, eskimemeli aslında. Tarihler eskise de anlamlar taze kalmalı, sil baştan yenilemeli kendini.

Mest of Gündoğarken işte bahsettiğim bu albümlerden biri! İlhan Şeşen, Burhan Şeşen ve Gökhan Şeşen'den oluşan efsane grup Grup Gündoğarken'in "Best of" albümü. İçindeki şarkıların her biri şiir gibidir, her biri müzikal açıdan baş tacı edilesidir, altın değerindedir. Benim başucu albümlerimdendir, özeldir, güzeldir. 1998 yılından beri her daim severek dinlediğimdir.

Yaz Bulutları ile açılır albüm. "Şimdi bu dar yerlere sığılmaz gibi, düz maviler olmalı uçsuz bucaksız" derken, kendinizi mavileri isterken bulursunuz. Sonra hafifleşir, ağırlaşır biraz müzik, Hayallerimi Bırak çalınır kulaklara. "Bir roman kahramanı kadar güçlü değilim, biraz daha durursan yalvarıp ağlayabilirim" der sevgiliye açıkyüreklilikle. Sonra benim en sevdiğim şarkıya gelir sıra: Gibi Gibiyim. "Sıcak geceler gibi al beni kollarına bu gece, dokunsalar ağlayacak çocuk gibiyim. Denizdeki dalgaların ucuna beni sal bu gece, her yeni gün doğacak çocuk gibiyim" derken tüylerim diken diken olur benim. Beni benden alır bu şarkı ve nerelere götürür bilemem... Ve sıra o hepimizin bildiği efsane şarkıya gelir: Rüzgar. Vasili Papageorgiou ile seslendirir İlhan Şeşen. "Bana esmeyi anlat, bana sevmeyi anlat. Bana esmeyi anlat, esip geçmeyi anlat" derken hepimizin anıları canlanır. Sonra neşeli bir müzik çalınır birden: Yol Aldım Sevdalardan. "Yol aldım sevdalardan kendimi bulmak için, şarkılar türküler söyleyip yanmak için" der gitarın tellerine vururken. Yazın sonu, serin bir sonbahar akşamını tasvir eden enfes bir şarkı gelir sırada: Bir Yaz Daha. "Bir yaz daha umutlar, umutsuzluklar gizlice, biraz daha doyumsuz, biraz daha aşklar ümitsizce" Ve sırada yine bilindik bir şarkı, bir klasik Ankara'dan Abim Geldi vardır. "Ankara'dan abim gelmiş, evde bir bayram havası, annem babam beni çok severmiş" der, ne güzel anlatır eski günleri. Sonra kimselerin pek bilmediği bir şarkıya gelir sıra: Beni Aldatma. Öyle bir şarkıdır ki, tınılarıyla, sözleriyle melankolik havasına çekiverir insanı: "Beni aldatma, beni söyletme, yalanları düşündürür gözlerin. Böyle şeyler hep olmaz ki, fırtınalar hava sakinken kopmalı" Ferhan Şensoy'un şiirindedir sıra, ne güzel bestelenmiştir: Yıldızlar Da İsterim. "Yıldızlar da isterim, süslü olsun gökyüzlerim" der Ferhan Şensoy, masal tadında. Sonra muhteşem bir müzikle Sarmaş Dolaş şarkısı başlar; bu da bayıldıklarımdandır. Dans etmek duygusu uyandırır insanda; bir de bağıra bağıra söyleme isteği nakaratı: "Sarmaş dolaş kollarımda olmanı bekleyemem, çünkü yoksun yoksun yoksun artık sen! Ben kendime yeter oldum, başka bir ben istemem, çünkü çoksun çoksun çoksun artık sen!" Sonra marş tadında bir şarkı gelir: Bahar Oldum. "Şenlendi bahçelerim, hüznüme virgül koydum. Bir başkayım bu akşam, şimdi ben bahar oldum." Ve son şarkı çalınır kulaklara. Herkesin bildiği siyah beyaz, yağmur altında dans eden çiftlerin görüntülerinin olduğu klip canlanır birden gözlerimizin önünde. Romantik bir vals şarkısıdır Sen Benim Şarkılarımsın. "Geçmiş değil bugün gibi, yaşıyorum hala seni, sen hep benim yanımdasın. Gündüzümde, gecemdesin, çalınmasın söylenmesin, sen benim şarkılarımsın"

Unutulmaya mahkum olmuş ezgilere inat, Mest of Gündoğarken hep hatırlanması, tozlu raflarda bırakılmaması gereken muhteşem bir albümdür. Ben hep dinlerim; isterim ki, siz de dinleyin...

2 yorum:

  1. bu albümün arka kapak resmini bulamıyorum yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  2. Bende de cd değil, kaset olduğundan, kapak resmi haricinde başka bir resim mevcut değil. Bulmanız zor gibi duruyor, internette de yok gördüğüm kadarıyla.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı